Trajnostna pridelava
Trajnostna pridelava je v nekaterih vinorodnih deželah kodificirana na državni ravni. To pomeni, da vinarji za pridobitev certifikata o trajnostni pridelavi sledijo zapisanim pravilom. V Sloveniji enotnega sistema certificiranja nimamo, zato smo v Kleti Brda sami pripravili pravila trajnostne pridelave za svoje člane.
Simbol naše zavezanosti k trajnostni pridelavi je čebelica na hrbtni etiketi naših vrhunskih vin. Številčna prisotnost čebel v naših vinogradih namreč kaže na ekološko ravnovesje in biotsko raznovrstnost v njih. Čebele zagotavljajo opraševanje, eno najbolj prepoznavnih ekosistemskih funkcij, zaradi katere je pridelava hrane sploh mogoča
Ohranjamo naravo
Brez narave ni vinogradov in brez vinogradov ni prihodnosti. S strokovnim in odgovornim obdelovanjem zemlje so briške vinogradniške družine vzpostavile trajno ravnovesje z naravo, kar jim omogoča stabilno prihodnost.
Dva agronoma budno spremljata dogajanje v vinogradih in vinogradniškim družinam svetujeta o najboljših trajnostnih praksah. Posebno pozornost namenjamo pripravi zemlje in izbiri ustreznih sort za posamezno lego, kar omogoča minimalno uporabo sredstev za zaščito vinske trte. Skrbimo tudi za ohranjanje vrstne raznolikosti s pomočjo trajne ozelenitve vinogradov in ohranjanja mejic med vinogradi, kar nudi zavetje divjim živalim ter številnim pticam in žuželkam.
Gradimo skupnost
Klet Brda združuje 400 briških vinogradniških družin. S trajnostnim delovanjem zagotavljamo njihovo socialno-ekonomsko stabilnost, saj mora vinogradništvo prinašati dovolj dohodka in biti dobro organizirano ter racionalno, da omogoča tako preživetje kot dolgoročni razvoj kmetij. Poslanstvo Kleti Brda je, da z uspešnim trženjem vina prispeva k ekonomski dobrobiti vseh, ki so tako ali drugače povezani z zadrugo.
Zagotavljamo razvoj
Vinogradništvo v Brdih ohranjamo v vsej njegovi avtentičnosti: vinogradi se v pokrajini izmenjujejo s sadovnjaki, oljčniki in gozdovi. Kmetovanje ohranja urejenost pokrajine, obdelane v tradicionalnih terasah. Kulturna krajina ostaja pestra in prijazna do prebivalcev, še posebej pa obiskovalcev, kar je ključnega pomena za obstoj turizma, ki regiji prinaša delovna mesta in razvoj.
- Vse odpadke strogo ločujemo
- Uporabljamo samo varčne sijalke
- Elektronske naprave ob odhodu izklapljamo
- Spremljamo in omejujemo porabe vode
- Našim gostom namesto vode v plastenkah ponujamo vodo iz pipe
- Spremljamo in omejujemo porabo električne energije
- Omejujemo tiskanja dokumentov le na zgolj najnujnejše
- Za degustacije in ob obiskih ob naših vinih ponujamo pretežno lokalna živila
- Čistila in mila, ki jih uporabljamo imajo eko label
- V straniščnih prostorih in ob prireditvah uporabljamo reciklirane brisačke in biorazgradljiv pribor
- Aktivno smo vključeni v lokalno skupnost, podpiramo lokalne iniciative in društva